HONEYMOONFASE IN DE CORONA CRISIS

HONEYMOONFASE IN DE CORONA CRISIS

In de zorg is geen ‘honeymoonfase’

Een van de fases van de collectieve cultuurshock die de pandemie Corona met zich meebrengt, is de ‘honeymoonfase’. De fase waarin je je enigszins neerlegt bij hoe het nu eenmaal is en je er het beste van probeert te maken. De online borrels, zoomafspraken, pogingen om trainingen online te zetten, beeldbellen en echte kaarten sturen breekt aan. Eigenlijk best lekker: rustig, niets moeten, nergens naar toe, voor jezelf en je naasten zorgen. Ik heb het vaker gehoord, best fijn zo. Je durft het bijna niet hardop te zeggen.

Inmiddels hebben we de ‘honeymoonfase’ achter ons gelaten en concentreren we ons nu op de ‘veranderfase’ en de ‘terugkeerfase’.

Vele zorgmedewerkers herkennen de ‘honeymoonfase’ waarschijnlijk niet want zij werkten ‘gewoon’ door. Voor hen, voor wie het nu misschien wel iets rustiger wordt, breekt het ‘grote verwerken’ aan. Wat heb ik eigenlijk gedaan? Wat heb ik allemaal gezien? Heb ik het goed gedaan? Had ik het anders moeten doen? Heb ik iemand besmet? Had ik me ziek moeten melden? Had het dan anders gegaan? In sommige huizen is een kwart van de bewoners overleden. Hoe moet je verder? Hoe moeten die bewoners verder?

Dan is steun bij verwerken uitermate belangrijk. Dat je hoort dat waardoor je wakker ligt normaal is, dat het erbij hoort, dat het onrustige, angstige gevoel zal verdwijnen.

Gelukkig wel, want velen van ons beschikken over enorme veerkracht en een warm netwerk van collega’s, vrienden en familieleden.

Maar soms gaat het mis en blijf je te lang piekeren en malen. En dat heeft effect op je welbevinden, op jou en je collega’s, op jou en je familie.

Dan kun je denken aan ons (preventieve) aanbod :

– (online) intervisie

– (online) opvanggesprekken

– (online) training ‘Omgaan met ingrijpende gebeurtenissen en tips voor het opvanggesprek’ met aansluitend een dagdeel fysiek oefenen met acteur in groepjes van 5 deelnemers.

– (online) opleiden van collegiaal ondersteuners.

Meer weten?

https://schooltegenschelden.nl/impact-van-corona-op-medewerkers-omgaan-met-ingrijpende-gebeurtenissen/

Blijf aan boord! Ook na Corona!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.