Je wilt pesten bespreekbaar maken maar je weet niet hoe? Ga kwartetten!

Je wilt pesten bespreekbaar maken maar je weet niet hoe? Ga kwartetten!

De week van 18 tot en met 22 september 2017 is uitgeroepen tot de ‘week tegen pesten’ en dan verschijnt dit artikel in het tijdschrift van Pesten op de Werkvloer. Een mooie gelegenheid om het hier alvast te laten zien.

Mag ik van jou van de ‘Signalen’: ‘jezelf afzonderen’?

‘Nee, heb ik lekker niet!’

Mag ik dan van jou van ‘Wat is pesten?’: ‘negeren en buitensluiten’?

Ja, kwartet ! 

 

 

 

Hoera, een kwartet ! Leuk hoor, ouderwets kwartetten, je kent het vast nog wel en als je kleinere kinderen hebt, bestaat de kans dat je het ook geregeld doet.

Wij, Michiel Hordijk (arbeidsmediator) en Els van Leeuwen (trainer), zochten een manier waarop we het ‘pesten op de werkvloer’ bespreekbaar konden krijgen …. En ja hoor, in het voorjaar van 2016 lanceerden wij het PESTKWARTET. Ja, met hoofdletters zodat het je niet kan ontgaan.

We weten allemaal dat ‘pesten op het werk’ nog een behoorlijk taboe is. We kennen het wel onder kinderen, maar volwassenen! Dat is toch wel behoorlijk gệnant maar toch, 1 op de 5 medewerkers is ziek thuis ten gevolge van psycosociale arbeidsbelasting zoals agressie, intimidatie en jawel, pesten.

Sinds vorig voorjaar zijn wij dus aan het ‘pestkwartetten’ met p & o functionarissen, leidinggevenden, vertrouwenspersonen, medewerkers van (zorg)teams en ieder ander die zin heeft in een potje kwartetten. Op deze manier vragen we aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting. In plaats van ‘praten over’ gaan we een potje ‘pestkwartetten’. En weet je ? Het werkt !

Eerst is het wat onwennig, gek, kinderachtig zelfs en dan wordt het leuk, spannend maar ook confronterend. Verhalen komen op tafel van deelnemers die gepest zijn en/ of die vroeger zelf gepest hebben. Over de impact. Over de dagelijkse gevolgen. Over hoe er nu toch mee om te gaan. Over hoe het nu OP tafel te houden in plaats van eronder.

Je houdt niet van spelletjes ? Je hoeft niet te gaan kwartetten, je kunt het ook ergens neerleggen en dan maar eens kijken wat er gebeurt.

Kortom, wij zijn erg gecharmeerd van ons eigen spel in onze missie om ‘pesten op het werk’ bespreekbaar te krijgen.

Wil je meer weten?

Check onze pagina www.pestkwartet.nl

 

Hartelijke groet,

Michiel Hordijk en Els van Leeuwen

Oprichters van AAN TAFEL/ Pestkwartet: voor medewerkers die gepest worden en bedenkers van het PESTKWARTET

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.