‘Mijn cliënt kijkt alleen maar naar mijn borsten’

‘Mijn cliënt kijkt alleen maar naar mijn borsten’

In een van de trainingen die ik in de zorg geef, vertelde een deelneemster mij het volgende verhaal:

Sinds ik bij meneer X werk, voel ik me niet meer veilig op mijn werk. Als ik binnenkom dan kijkt hij naar mijn borsten. Tijdens mijn werk achtervolgt hij me op korte afstand. Ik durf er nauwelijks nog naar toe. De nacht ervoor lig ik wakker. Wat zal ik doen?’

of dit verhaal

Toen ik eenmaal binnen was bij mijn cliënt deed hij de deur achter mij dicht en op slot. Hij stak de sleutel in zijn zak. Hij vertelde dat hij dat altijd deed. Verder was het prima om daar te werken maar dit gaf me toch een onveilig gevoel’

of dit verhaal

De zoon van de moeder die bij ons is opgenomen vindt het heel leuk als ik werk. Ik kan dat zien, voelen en merken. Hij doet niks hoor maar die blikken!’

of dit verhaal

Na het overlijden van zijn vader bleef zijn zoon mij nog langdurig achtervolgen met korte bezoekjes op de afdeling en hij bleef proberen om toenadering te zoeken. Ik vond het heel lastig om dit te stoppen want hij is toch immers familie van een van onze cliënten’.

Medewerkers, deelnemers in onze trainingen, kunnen zich door dit soort situaties heel onveilig voelen. Zij worden ‘grensoverschrijdend’ benaderd. Voor veel hulpverleners is het trekken van een grens echter een raar en onnatuurlijk gebeuren. Dat doe je toch niet!

In de arbowetgeving wordt gesproken over ‘zorgen voor een veilig werkklimaat waarin medewerkers zich prettig voelen‘. De werkgevers zijn verplicht om hiervoor te zorgen, doen zij dit niet dan kan er een flinke boete volgen. Gelukkig doen veel werkgevers van alles om hun medewerkers ‘aan boord’ te houden door ze plezierig en veilig te laten werken.

Ook SCHOOL TEGEN SCHELDEN draagt bij aan veilig werken door het verzorgen van trainingen in het ‘erkennen, herkennen en aanpakken van ongewenst gedrag‘. Voor bovenstaande en soortgelijke situaties ontwikkelde ik een korte, interactieve training die ik in samenwerking met professionele trainingsacteurs, geef.

Deze training is een onderdeel in het geheel aan maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in de zorg te stoppen.

Bijkomend voordeel is dat de training ook nog eens geaccrediteerd is in het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals.

Als trainer van vele groepen in de zorg ontdekte ik al eerder dat medewerkers enorm worstelen met hun eigen grenzen, hun ‘zorghart’ en de enorme loyaliteit naar hun cliënten. Echter, ook voor jullie is het tijd om op te komen voor je eigenheid.

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag in de zorg

Hartelijke groet, Els van Leeuwen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.