Ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag op de werkvloer! 

Onder ‘ongewenst gedrag op het werk’ verstaan we gedrag dat als grensoverschrijdend wordt ervaren. Denk aan ‘pesten, agressie, (seksuele) intimidatie. Het gevolg is dat de medewerker zich niet langer veilig voelt op het werk. Dit heeft gevolgen voor de medewerker zelf en voor de organisatie.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) komt in bijna elke sector en op elke leeftijd voor. Werkgevers zijn zich niet altijd bewust van PSA en manieren om dit te voorkomen. De Inspectie SZW spoort werkgevers daarom aan hun PSA-beleid op orde te krijgen. Het is inmiddels zo dat als het beleid en de uitvoering niet in orde zijn, de werkgever een boete kan krijgen. Beleid en training om PSA te voorkomen hebben positief effect op de inzet en effectiviteit van medewerkers, op de korte én lange termijn. Dit leidt tot minder verzuim, betere werkprestaties en een betere werksfeer.

In dit gedeelte neem ik je mee naar een aantal lagen van ‘ongewenst gedrag’ en de trainingen die ik hierbij kan verzorgen:

  • Klaar met hufterig gedrag! de titel zegt het al, deze 2 bijeenkomsten gaan over het herkennen van diverse vormen van agressie en de juiste interventies daarbij. De deelnemer is belangrijk, ‘de klant is niet altijd koning!’
  • Omgaan met agressie waarin ik een drietal trainingen beschrijf die ingezet kunnen worden in werkomgevingen waar verbale agressie zoals ‘onophoudelijk klagen, beledigen, kwetsen, dreigen, onderuithalen’ voorkomen.
  • Pesten & Intimidatie in dit gedeelte zowel aandacht voor de workshop als voor de training waarin het duidelijk wordt wat ‘pesten’ precies is en wat het kan veroorzaken.

Tot slot maak ik in trainingen gebruik van mijn eigen spellen om pesten en agressie op het werk te bespreken. Medewerkers worden als het ware spelenderwijs meegenomen langs een aantal pittige thema’s door middel van de kaartspellen.