Seksuele intimidatie in de zorg

Seksuele intimidatie in de zorg

In het kaartspel ‘HOE DOE JIJ DAT NOU?/ omgaan met agressie van klanten’zitten meerdere kaarten met een vraag, stelling, situatie of opdracht over seksuele intimidatie. Toen ik het spel uitbracht was er nog niet de hashtag ‘me too’ maar er bestond al heel lang het ‘vermoeden’ dat er veel onheus en grensoverschrijdend gedrag in de zorg zou zijn. In de trainingen met verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, verzorgenden en van begeleiders heb ik menig verhaal gehoord. Men schaamde zich wat want het was toch wel ‘vreemd’ dat ‘je je dat liet gebeuren’. Bij het vertellen bleken er meerdere, meestal vrouwen, in aanraking te zijn geweest met grensoverschrijdend gedrag.

 

Maar wat te doen? De klant is toch koning ? Dan volgt vaak een discussie met de deelnemers over hoe ver je hulpverlening reikt, wanneer zeg je ‘stop’ en wanneer ga je weg uit een situatie waarin je je niet veilig meer voelt ? En hoe denkt het management erover, kun je zomaar kiezen voor jezelf ? Nee, niet zomaar maar wel als je eigen integriteit en veiligheid in het geding komt. Want medewerkers dienen beschermd te worden tegen psychosociale arbeidsbelasting zoals agressie, intimidatie en pesten. Daaronder valt zeker ook seksuele intimidatie.

We oefenen in de training met een trainingsacteur hoe je ervoor kunt zorgen dat de klant, de cliënt, de mantelzorger, ja soms zelfs je collega, stopt met ongewenst en grensover-schrijdend gedrag. We gaan er dan vanuit dat dat lukt en dat de medewerker zich verbaal kan weren en tijdig grenzen kan trekken .

Maar soms lukt dat niet meer en dan is het tijd om op een andere manier voor jezelf te kiezen. Bijvoorbeeld door niet meer naar ‘die ene cliënt’ toe te gaan en dat te overleggen met je teamgenoten en met je leidinggevenden. Er zullen dan intern maatregelen worden genomen en soms wordt de zorg aan de cliënt zelfs gestopt.

Ik wil je met dit verhaal een hart onder de riem steken. Tegelijkertijd is de ondertitel van mijn bedrijf gelijk duidelijk namelijk ‘De klant is niet altijd koning!’.

Hartelijke groet,

Els van Leeuwen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.