Van AAN TAFEL naar PESTKWARTET, een paar jaar later …….

Van AAN TAFEL naar PESTKWARTET, een paar jaar later …….

n het voorjaar van 2015 stelde ik Michiel Hordijk voor om samen het project ‘AAN TAFEL voor medewerkers die gepest worden’ te starten. Allebei worden we geregeld geconfronteerd met medewerkers die gepest worden op het werk. Michiel tijdens arbeidsmediation, ik tijdens mijn trainingen ‘Herkennen en aanpakken van ongewenst gedrag op het werk’. Tijd om samen te gaan werken!

We zouden met ‘gepeste medewerkers’ gaan koken, eten en praten. We hadden een kookstudio als veilige plek bedacht, dan hoef je niet voortdurend iemand aan te kijken maar kon je juist bezig met het bereiden van een maaltijd. Deelnemers zouden ons gaan vertrouwen, wij zouden handvatten meegeven zodat deelnemers sterker terug zouden keren naar hun werk.

Maar niets van dat alles. Er kwam niemand. Volwassenen pesten elkaar niet, dat is iets voor kinderen. En als je wel wordt gepest, ga je dat al helemaal niet in een groep vertellen.

We kwamen tot de ontdekking dat we in de omgeving van gepeste medewerkers moesten zien te komen. En toen creëerden we het pestkwartet. Een kwartetspel om ‘pesten op het werk’ spelenderwijs bespreekbaar te maken. De 9 categorieën leiden de deelnemers (gepesten, pesters, omstanders) door alle wetenswaardigheden die met pesten te maken hebben. Speels, veilig, competitief (want wie heeft de meeste kwartetten?) maar wel zo dat thema’s een voor een naar boven komen.

We maakten een workshop en training, organiseerden bijeenkomsten ‘Preventief optreden tegen psychosociale arbeidsbelasting’ en stonden op beurzen. We kwartetten met leidinggevenden, hr medewerkers, vertrouwenspersonen en met onze eigen ambassadeurs. Iedereen reageerde enthousiast en iedereen vond ook dat dit onderwerp serieus moest worden genomen c.q. uitgerold binnen de organisatie. Maar ja, je eigen organisatie ‘onveilig’ verklaren, dat is nogal wat.

Hopelijk helpt de Arbowetgeving hierbij. Sinds september 2017 zijn werkgevers verplicht beleid te hebben om medewerkers te beschermen tegen ongewenst gedrag zoals agressie, intimidatie en pesten.

En wij? Wij gaan gewoon door met onze missie om organisaties te bezoeken, te kwartetten, het onderwerp op tafel te krijgen en medewerkers met deze klachten serieus te nemen.

Ben je geinteresseerd in een van onze activiteiten? Mail dan met info@schooltegenschelden.nl

Hartelijke groet, Els van Leeuwen (trainer) en Michiel Hordijk (mediator).