Werken met het pestkwartet, deel 3

Werken met het pestkwartet, deel 3

Afgelopen weken waren we met het pestkwartet op twee verschillende congressen voor medewerkers in de gezondheidszorg die te maken hebben met agressie, initmidatie of pesten.

Daar werd ik opnieuw en herhaaldelijk geconfronteerd met opmerkingen als : ‘nee hoor, dat gebeurt bij ons niet’, ‘bij ons gaat het juist heel goed’, ‘wij hebben er geen last van’, ‘goh, komt dat echt voor? Wat gek zeg!’.

Deelnemers keken vluchtig of wat beschaamd naar onze stand of maakten er een geintje van. Een pestkwartet, haha, hoe verzin je het?

En toch.

En toch zit 1 op de 6 medewerkers ziek thuis vanwege agressie, intimidatie of pesten.

Deze werkvorm gaat dan ook over het ‘preventief inzetten‘ van het kwartet. Je legt het bijvoorbeeld op de hoek van je buro, achteloos en je wacht de reacties af. Of je zet het als punt op de agenda t.w. ‘pestkwartetten’. Wedden dat er al heel wat los komt? Al wat jullie erover bespreken is winst!

Mogelijke werkwijze in een vergadering/ intervisie/ teamdag:

  • Je laat iemand een kaart trekken uit het kwartet en je hebt het met elkaar over de punten die op de kaart staan.
  • Je verdeelt de aanwezigen in tweetallen en laat ze sparren op een van de thema’s en daarna een plenaire terugkoppeling geven.
  • Je verdeelt de aanwezigen in twee groepen en laat ze een stelling bedenken naar aanleiding van een thema van het kwartet.
  • Je vraagt zonder het kwartet te laten zien wat men denkt dat de ‘signalen die gepeste medewerkers uitzenden’ zijn of ‘welk gedrag een pester laat zien’ etc.

Pestkwartetten als preventief middel in de strijd tegen pesten op de werkvloer. Zorg dat je op tijd bespreekt hoe het met jullie gaat op het werk. Wees eerlijk, vertel erover, laat je horen! En vooral: vier je succes !

En tot slot: pesten is uit ! Als je het toch ziet gebeuren, meld het !

Dat helpt echt !

Hartelijke groet van Michiel Hordijk en Els van Leeuwen

Ik wil dat kwartet wel eens zien !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.