Pesten? Niet normaal!

Pesten? Niet normaal!

Pesten op het werk

In Nederland komt het dagelijks voor dat mensen worden gepest. Dat is niet normaal, en, daar moeten we wat aan doen. Ben je in conflict met een leidinggevende of met een collega, dan is dat niet direct gelijk aan pesten. Ook als je een keer wordt gekwetst zal dat niet altijd leiden tot pesten.

Wat is pesten?

Als je het doelwit wordt van één of meer collega’s en je wordt geïntimideerd, aangevallen, sociaal geïsoleerd of je moet vernederende taken verrichten, dan gaat het over pesten. Pesten herken je ook aan de regelmaat waarmee de aanvallers het pesten herhalen. Je merkt ook dat het moeilijk zal zijn om je te verdedigen, omdat je vaak in een mindere positie wordt gedrukt.
Pesten is niet normaalGedurende een lange periode word je aangevallen. Niet alleen met woorden, maar ook gebaren, handelingen of bedreigingen. Wat de pesters kunnen bedenken zullen ze aangrijpen om je te bezeren. Over je roddelen, je doodzwijgen of bespotten om je uiterlijk of je manier van praten.

En het zijn niet alleen collega’s. Ook leidinggevenden maken zich maar al te vaak schuldig aan dit gedrag. Dreigen met ontslag of het niet verlengen van je contract zijn regelmatige voorkomende pesterijen van bazen.

In de uitvoering van je werk kan het je knap lastig worden gemaakt om je ambities te volgen. Want, hoe kun je je werk goed uitvoeren als een collega weigert om informatie te geven die je nodig hebt om je werk goed uit te kunnen voeren.

Een oproep aan werkgevers: geef gepeste werknemers de ruimte om dit probleem op te pakken.

Geef de werknemers de steun die zij nodig hebben. Maak pesten bespreekbaar en laat het niet bij een gesprek. Zorg dat het probleem bij de bron wordt aangepakt, een structurele oplossing. Zorg dat de resultaten zichtbaar zijn.

In de regio Den Haag starten 23 september 7 bijeenkomsten met werknemers die worden gepest. Medewerkers uit uw bedrijf zijn daar ook van harte welkom. De gepeste medewerkers pakken het probleem op en samen pakken we door. Het resultaat? Een optimale productiviteit in een gezond werkklimaat!

Ga voor meer informatie: AAN TAFEL met lotgenoten die gepest worden!

Artikel geschreven door Michiel Hordijk (mediator bij iMediators)

2 Reacties op Pesten? Niet normaal!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.