Pesten op het werk? Je baas op cursus !

Pesten op het werk? Je baas op cursus !

Wat ik? Op cursus? Nee hoor, bij ons wordt niet gepest !

Nieuws dat weer eens doet opveren, is wel het nieuws dat ‘bazen’ verplicht op cursus moeten om ‘ongewenst gedrag op de werkvloer’ toch op zijn minst te signaleren en liever nog aan te pakken !

Uit het Parool van 26 september 2016: ‘Minister Asscher onderzoekt of het juridisch en praktisch mogelijk is dat ‘bazen’ verplicht op cursus kunnen. Als het mogelijk blijkt, zouden leidinggevenden een cursus moeten volgen die gericht is op ‘gedrags- of cultuurverandering binnen het bedrijf’.

Volgens Asscher hebben bazen een cruciale rol. “Zij hebben een voorbeeldfunctie en zetten de norm neer.”

Asscher roept ook een actieteam in het leven, dat op aanvraag bedrijven gaat helpen om een goede sfeer op de werkvloer te krijgen. Hiervoor trekt de minister een half miljoen euro uit. Ook wil hij stimuleren dat werknemers, ook flexwerkers, bij vertrouwenspersonen terechtkunnen als ze zich ongemakkelijk voelen door het gedrag van een leidinggevende.’

Vanuit het project AAN TAFEL (voor medewerkers die gepest worden) zijn wij ook al meer dan anderhalf jaar aan het zoeken hoe we de doelgroep die zich inderdaad ongemakkelijk voelt, kunnen bereiken. Samen met ambassadeurs proberen we door te dringen tot leidinggevenden, vertrouwenspersonen, bedrijfsmaatschappelijk werkers, bedrijfsartsen, arbodiensten om vooral preventief en signalerend bezig te kunnen gaan. Zo ontwikkelden wij ook het pestkwartet zodat pesten op een speelse en laagdrempelige manier bespreekbaar zou kunnen worden.

Wij hopen van harte dat bazen van Nederland open zullen staan voor dit onverwachte aanbod van minister Asscher ! Zie het als een cadeau, een gift, een kans want tenslotte is nog steeds 1 op de 6 werknemers ziek thuis vanwege psychosociale arbeidsbelasting waaronder pesten.

En tot slot: pesten is uit ! Zie je het toch gebeuren ? Meld het. Het helpt echt.

Hartelijke groet, Michiel Hordijk en Els van Leeuwen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.